Nekonečná nenávist

Nějaký čas jsem si myslel, že to s mojí preferencí Thinkpadů a jiných "průmyslových" notebooků trochu přeháním. Jako dobře, má to pevnou konstrukci a ta klávesnice mi docela vyhovovala (nemluvě o tom, že se mi ten design subjektivně velmi líbil), ale ostatní notebooky na tom přece nebudou o tolik hůř. Modularitu stejně tolik nevyužívám (maximálně jsem vyměnil HDD) a dokud ten stroj bude mít alespoň sandy bridge procesor od intelu, tak to přece bude normálně použitelný. Přišlo mi to mírně (dobře, dost) elitistické.

Byl jsem včera přesvědčen, že bych u thinkpadů měl rozhodně zůstat. Dostal jsem totiž nějaký příšerný MSI (nemám sílu hledat model a ono to je stejně všechno konzumní odpad), na který jsem chtěl nainstalovat Windows 10. Když započítám (dvakrát) dobu stažení a dva nevysvětlitelné errory, kvůli kterým jsem to musel restartovat, tak to trvalo kolem 12 hodin čistého času. Bylo to směšně pomalé. Předpokládám, že to je dáno 4 nebo 5 let starým pevným diskem, ale jakékoliv psaní ho zamrzlo. Pak tam byly neustálé spiky v CPU způsobené společnými silami antiviru AVG a malwaru. Taková hezká symbióza. 

Oproti tomu můj 8 let starý thinkpad x61s s nechutným Core2duo byl hotový za cca 2h. Přiznám se k menšímu podvodu, koupil jsem do něj hybridní disk, což teda nepomohlo při instalaci, ale byl tak o 2 roky novější. A tady mi došlo, že ta modularita k něčemu přeci jenom je. U thinkpadů se vyplatí ty komponenty vyměnovat, protože se thinkpady jen tak nerozpadají. Ten MSI notebook měl taky přístup k RAM i HDD, ale v tomhle okamžiku by nově koupený HDD měl vyšší hodnotu, než ten notebook. Rozhodně by časem selhalo něco jiného, už teď to je dost na hraně. Je to skutečně konzumní notebook v tom smyslu, že po těch x letech ho prostě musíte vyhodit, to nejde ani správně udržovat v chodu. Jakkoliv jsem fanda znovupoužívání hardwaru, tohle patří jenom do šrotu.

Už teď skřípají plastové panty a mám neustále pocit, že ten displej každou chvíli urvu. Baterie zemřela už dávno, protože jí nesmyslně strčili do levého předního rohu místo dozadu, aby byla u všech horkých komponent. Dále absolutně nechápu, proč to potřebuje mít hned 2 ventily na chlazení. Jako ano, rozhodně je fajn mít chladnější notebook, ale ne když jeden z těch ventilů MÍŘÍ DOPŘEDU. To absolutně nedává smysl!  Hlavně to ani nemá nějakou integrovanou grafickou kartu tak tam není moc co chladit, ale stejně na mě musel delší dobu foukat horký vzduch. Radši jsem se nedíval na airflow uvnitř.

Nevím, jestli teď nepřeháním (to dělám docela často), ale to bylo pro mě naprosto nepřijatelné. Vzadu ventil není, protože tam je většina portů. To je spíš subjektivní, já je například mám radši po stranách, kdy to je přístupný, ale věřím, že někdo má notebook déle na stejném místě a hodilo by se mu ty kabely "schovat" dozadu. Na druhou stranu jenom jeden USB vepředu je hřích. Hrozný lesklý TN displej s 1366x768 rozlišením přejdu bez komentáře, protože skutečně málo notebooků má dobré IPS panely. Tak málo, že si lidé často myslí, že je má jenom Apple. I starší thinkpady (co ještě nejsou glorifikované ultrabooky) mají příšerné displeje.

Ale co je taky nesmyslné, je klávesnice. 


Shit nigga. Tohle je bolestivý. Dobře, osobně nemám rád numerickou klávesnici, protože vás to většinu času tlačí doleva místo toho, abyste měli ruce vycentrované, a bere vám to zhruba 1/4 prostoru. Ale ok, když často píšete čísla, rozhodně se to vyplatí. Ale ne za každou cenu.

Nula je posunutá, aby dala místo šipkám, které tam debilně sedí. Je to do sebe tak hrozně divně vnořené, že nemůžete smysluplně po hmatu zjistit kde co je. Šipka nahoru je spojená se shiftem, šipka doleva s controlem, šipka doprva s nulou. Bullshit forward slash mezi levým altem a mezerou naprosto zabíjí alt-tabování. Dále posunuli delete NAD numerickou klávesnici, takže když něco píšete a už máte namáčknuté ruce doleva, tak vás to donutí přehmátnout doprava. Takhle to není pohodlné (co pohodlné, použitelné!) ani pro normální psaní, ani pro čísla. Je to sprostý paskvil. Nějaký designer si k tomuhle sedl a řekl si "Jo, tohle pomůže produktivitě, používá se mi to pohodlně." Ježiš.

Nakonec ta klávesnice zabírá polovinu plochy, druhou si zabral jeden z nejhorších touchpadů, co jsem kdy byl nucen používat. Je malinkatý  (Jak můžete mít takhle malý touchpad na tak velký ploše?), vnořený ale zároveň se snaží splývat s tím linkovaným designem. Jak odkoupil Apple tu firmu na touchpady tak měl nepopíratelnou výhodu, ale fakt jsem netušil, že to bude TAKHLE mizerný. Ok, gesta nejsou, scrolluje se hmatáním po pravé straně, což ne vždycky registruje. Máte sice mechanické tlačítko pro myš, ale je jenom jedno! Když už si dali tu práci, proč tam nedali dvě? Oproti tomu jenom lehce frustrující byl status panel úplně vepředu, kam se běžně nedíváte.

Palmrest je směšně (a zbytečně) velký, což vám stejně nepomůže, protože vám ta klávesnice karpální tunel způsobí tak či onak. Je příjemně chladný, protože ten horký vzduch schytáváte rovnou do břicha.

Jsem z toho zoufalý. Proč může na jedné straně Apple prodávat papírově decentní stroje za nemocný ceny (70000? 6000 navíc za zvýšení RAM z 8Gb na 16Gb? 3000 navíc za 0,2GHz vylepšení stejného procesoru?) a na druhé straně všichni ostatní výrobci být tak neschopní? Buď jim design kopírují, nebo dělají mrdky jako tohle. Ani skutečným high-end strojům tolik nevěřím.

Levný notebooky už nikdy. To už radši kupte ten ultrabook.

Komentáře

  1. Používá levné acery jelikož cestuju a ntb dostává zabrat, tak nechci nic extra drahého (určitě dokud neopraví d1, lol) a zrovna u aceru i ta klávesnice naprosto vyhovuje. Navíc zhruba v obě kdy tomu odejde baterka, kupuju nový takže pro mě jsou ty levnější booky výhra.

    http://www.notebookcheck.net/fileadmin/_processed_/csm_Acer_P253M_Tastatur_02_c115b91451.jpg

    OdpovědětVymazat
  2. Tak zrovna klávesnice na obrázku je (z mého pohledu) v naprostém pořádku, má delete v pravé části a šipky nikam nezasahují. Výslovně mi na tom MSI vadila šipka doprava místo půlky nuly, to se prostě nedělá.

    Co se týče levných notebooků, moje zkušenosti s notebooky za 8k byly zatím hrozné. Možná jsem to měl spíš nazvat "špatně nadesignované", protože existuje faux pas, která by se neměla dít pro žádnou cenovou kategorii. Samozřejmě zpětně musím říct, že i kdyby si mí přátelé koupili "drahé" notebooky, tak by byly nakonec zavirované stejně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Creating my own Point of Sale system, Part 0: Start

Creating my own Point of Sale system, Part 1: Design

Asian Squad