První dojem - GATE


Gate: Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakeri jsem poměrně nadšeně sledoval jako mangu. Fakt, že zrovna tohle dostalo adaptaci, mě poněkud překvapil. Předpokládal jsem, že to bude místy dost cenzurované a nebyl jsem si jist, jestli to zachytí ten nejdůležitější prvek, proč tu jinak průměrnou mangu mám tak rád.

A tím prvkem je neskutečné násilí na fantasy zmrdech s pomocí moderní technologie. Šiky legionářů proti kulometovým hnízdům a dělostřelectvu, draci loveni stíhačkami s raketami, kavalérie prchající před vrtulníky. RATATATATA BUM BUM BRRRRRRRT a tak dále. Ach. Jen málo věcí bylo podobně uspokojivých, ten pocit "FUCK YEAH 21. STOLETÍ" jsem v omezené míře prožíval snad jenom u Stargate.

A jak zatím adaptace od studia A-1 Pictures vypadá? Zatím to byla docela věrná adaptace, jenom s trochu větší cenzurou. -Nějaké- střílení po fantasy zmrdech tam je, ale mám neblahé tušení, že se to dost omezí a bude víc soustředit na otaku fantasy harém s elfkou, čarodějkou a gothic-lolita-apoštolem-boha-smrti. Otaku zmiňuji naschvál, protože protagonista, voják u JSDF, jedním je. Celé to je docela roztomilý wish fulfillment, ať už to, že se otaku objeví (well, na příkaz japonský vlády) uprostřed fantasy světa a vybuduje si nevědomky vlastní harém, nebo fakt, že manga i anime vyobrazují japonskou armádu jako něco kompetentního, co jenom "chrání civilisty", protože fantasy vládci jsou neschopní a zlí.

Trochu mě zklamalo, že tam takovou roli nehraje jazyková bariéra, respektive mi přišlo, že v manze si vůbec nerozuměli a museli se zpočátku dorozumívat posunky, což značně přidávalo na realističnosti. Tady mluvili trochu pomalejší japonštinou "jakože si moc nerozuměj", ale občas přepnou a mluví plynule. Jsou to spíš menší detaily, ale přesně takové věci mě na předloze těšily. Rovněž vizuálně to je mnohdy slabší, ale u tohohle se sakuga animace asi stejně neočekává.

Komentáře

  1. Ještě jsem opožděně chtěl říct - hodně štěstí s novým hostingem. Já jsem sice starý blog moc nekomentoval, ale chodil jsem tam pravidelně.
    -elwiscomeback

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Well, budu moc rád, když sem taky občas zavítáš. :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Creating my own Point of Sale system, Part 0: Start

Creating my own Point of Sale system, Part 1: Design

Asian Squad