První dojem - Schwarzesmarken

Velmi očekáváná adaptace trojitého spinoffu slavné vizuální novely. Hrozně rád bych popsal proč je tak populární, ale to by bylo na pár stránek. Ve zkratce to je série o lidstvu, které je na pokraji vyhynutí po invazi mimozemšťanů zvaných BETA. To by znělo lacině, ale jedná se o jednu z nejdetailnějších vizuálních novel vůbec.  Je to jedna z hlavních inspirací Attack on Titan.

Metodicky tam vysvětlují, proč se musí používat mechové a trávíte neskutečné časy u plánování misí, které pak selžou kvůli takřka nekonečné záplavě nestvůr. Lidstvo je v totálním hajzlu, Evropa je jeden velký kráter, Amerika je na tom sice relativně dobře, ale po pádu Japonska bude další na řadě. Každá bitva stojí cennou munici a lidskou sílu, zatímco se BETA jenom donekonečna množí. Mimozemská invaze přišla v dobách studené války, které přes hrozbu totálního vyhynutí lidstva pokračuje dál. Ta kombinace politikaření a národní hrdosti silně kontrastuje s celkovou beznadějí.

Vizuální novela byla teda v Japonsku a jejich zoufalé snaze přežít. Anime Total Eclipse bylo o experimentálním teamu v Americe, takže tam nebylo zdaleka tolik zoufalství a smrti, jako byste od Muv-Luv čekali.

Schwarzesmarken se odehrává ve východním Německu, které existuje jako nárazník proti BETA. V celé zemi řádí štasi (reprezentováno tradičně sadistickými ženami s velkým poprsím) a každou chvíli je někdo popravován za velezradu. Právě v tomhle prostředí nejistoty a intrik je jednotka Schwarzesmarken, co se snaží přežít skoro sebevražedné Laserjagd, kdy loví laserové monstra za nepřítelskou linií. Co se týče celkového tónu anime, tak jsou rozhodně hodně blízko vizuální novele.

Tady mluví moje nadšení z novel. Jaké je anime samotné? Hodně násilné až brutální. Schtick se ztracenou mladší sestrou je dost kýčovitý a teda sovětský fanatismus a političtí komisaři mě fakt pobavili. Pro fandy Muv-Luv to je jednoznačný must-see, ale nevím, jak si to člověk užije bez znalosti 80-hodinové hry. Řekl bych, že by to bylo spíš průměrné. Asi.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Creating my own Point of Sale system, Part 0: Start

Creating my own Point of Sale system, Part 1: Design

Asian Squad